Meteen naar de inhoud

Low code oplossing?

Als je gaat nadenken over de digitalisering van je bedrijf of culturele instelling, kom je er al snel achter dat er kansen zijn om je processen te optimaliseren. En daarvoor is software nodig.
Vaak is het vinden van software passend bij het bedrijfsproces lastig. Op dat moment kom je voor de keuze te staan of je wilt kiezen voor een standaard oplossing, of dat je een eigen pakket wilt (laten) ontwikkelen of dat je bedrijfsprocessen gaat aanpassen aan een bestaand pakket. Het ontwikkelen van eigen software is vaak een enorm kostbaar iets. In dit artikel kijk ik samen met je naar een alternatief, namelijk low-code.

Wat is low-code?

Low-code pakketten zijn pakketten waarmee je veel sneller dan gebruikelijk software of apps kan ontwikkelen. Voor low-code oplossingen is wel een kleine basis specialistische IT- en programmeerkennis nodig.

Hoeveel tijd kost het om een low-code developer te worden?

Low-code software is gericht op mensen met enige programmeer ervaring. Als je al een stuk basiskennis hebt (bijv. html / javascript / python) en de juiste skills (analytisch denken, groot structurerend vermogen), kan je in 2 a 3 dagen de basis van bijv. Filemaker leren. Uiteraard ben je er dan nog niet, maar je kan wel van start.
Wij hebben diverse mensen in 2 a 3 dagen opgeleid die zelfstandig in hun eigen bedrijf bezig zijn met low-code.

Wat zijn voordelen van low-code oplossingen?

  1. Het ontwikkelen van de systemen gaat veel sneller (tot wel 10 x sneller)
  2. Onderhoud aan de systemen is veel makkelijker.
  3. Beveiliging van low-code pakketten is vrijwel altijd uitstekend geregeld.

Wat zijn de nadelen van low-code oplossingen?

Er zijn ook (grote) nadelen aan low-code software.

  1. Als je iets wilt dat niet in het pakket zit, kan het soms ook niet. Als je het wel wilt, moet je het ‘buitenom’ regelen en moet je alsnog een dure developer inhuren.
  2. Ook de kosten per gebruiker zijn een nadeel. Bij een groeiend aantal gebruikers kunnen de kosten snel oplopen.
  3. Overstappen naar een ander systeem, met andere prijzen is lastig. Je zit voor altijd met je applicatie gevangen in hun systeem.
  4. Naarmate een pakket groeit, wordt de overzichtelijkheid vaak minder. Zeker bij pakketten waar zo min mogelijk code geschreven moet worden, is het vaak een wirwar van doorverwijzingen. Soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Wat zijn bekende low-code pakketten?

Bekende low-code pakketten zijn:

  1. Filemaker PRO
  2. Retool
  3. DronaHQ
  4. UIBakery
  5. Outsystems
  6. Radzen

Zijn er ook cursussen low-code voor developing?

Wij hebben al diverse mensen 1 op 1 opgeleid om bezig te gaan met low-code ontwikkeling. Vanuit Digitaliseringsplan.nl hebben we specialistische kennis over Filemaker PRO. Daarbij is er ook kennis in huis over Retool en DronaHQ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *