In mijn vorige artikel schreef ik over low-code oplossingen. Als je zaken wilt digitaliseren in je bedrijf, kan je ook kiezen voor de no-code oplossing. Veel repetitieve processen kan je ‘wegwerken’ met no-code software. Dat gaat je uren in tijd schelen!
Wat is no-code software?
No-code software is software waarmee je verschillende processen aan elkaar kan koppelen, zonder dat je daar code voor hoeft te schrijven. Een bekend pakket is Zapier, hier kan je vele duizenden systemen aan elkaar koppelen. Daardoor kan je simpele handelingen heel makkelijk maken. Bijvoorbeeld, als iemand je mailt, dat hij/zij direct toegevoegd wordt aan je CRM systeem. Of als iemand een formulier invult op je website, hij/zij direct een PDF toegestuurd krijgt.
Waarom no-code software?
Het maakt het leven zoveel makkelijker. We doen zoveel werk elke dag weer opnieuw. Door no-code software, hoeven we dat niet meer te doen. Daarbij maakt het het werk vaak ook veel overzichtelijker. Met bepaalde no-code software kan je van je Google Sheets of Excel formulier in een paar stappen een handig (en overzichtelijk) formulier maken, waarin je ook nog eens heel makkelijk kan zoeken en filteren. Het scheelt je snel al vele uren werk!
Wat zijn de voordelen van no-code softwaRE?
- ideaal is de extreem grote varieteit aan no-code oplossingen. Het pallet aan oplossingen is zo groot, dat je vrijwel alles wel voor elkaar kan krijgen, zonder ook maar een regeltje code te schrijven.
- Veel mensen hebben de capaciteiten om no-code leren. Daardoor kan het ook intern op je eigen afdeling ontwikkelen. En wie weet er beter wat er nodig is? Jij / jouw afdeling toch?
- Apps en software zijn heel snel gemaakt. Het maken van een no-code oplossing gaat zeker 10 x sneller als een developer vanaf scratch iets laten bouwen.
WAT ZIJN DE NADELEN VAN NO-CODE SOFTWARE?
- Zelf vind ik een van de grootste nadelen van no-code software de onoverzichtelijkheid. Want naarmate je meer doet met no-code, is het steeds lastiger te overzien waar het gebeurt.
- Meestal betaal je voor elk no-code pakket een licentie. Doorgaans begint zoiets bij $ 10 per gebruiker. Maar bij meer gebruikers en meer pakketten kan het al snel ook in de papieren lopen. Andere pakketten rekenen met transactie. Ook daar kan het hard gaan.
- Vaak moet je no-code oplossingen per gebruiker inregelen. Dit betekent dat de ene medewerker iets wel al geregeld kan hebben, terwijl de andere het nog niet heeft. Overzicht houden kan ook op dit vlak een uitdaging zijn.
Lijst met no-code software: nocodelist.co