Meteen naar de inhoud

Vijf belangrijke onderdelen van een digitaliseringsplan

Wat hoort er in ieder geval in een digitaliseringsplan te staan?

1. Welke software gebruikt wordt

Omschrijf in het digitaliseringsplan welke software je gebruikt. Kijk daarbij in elk hoekje en gaatje van je onderneming. Denk aan boekhouding, planning, administratie… Wie gebruikt er Excel… en waarvoor? Maar denk ook aan al die machines die je misschien hebt. Wat voor software zit daarop? Maar denk ook aan software die je gebruikt op internet. Gebruiken jullie Facebook? LinkedIN? Instagram? Of andere applicaties. Kijk ook in de hoekjes en gaatjes van je onderneming. Sommige mensen verzamelen informatie in Excel en in andere pakketten. Misschien weet je er zelf niet eens van als directeur.

2. Check op Dubbele informatie

Zoek uit waar informatie in jullie bedrijf dubbel kan zijn. Kijk waarom die dubbele informatie er is. En kijk of er kansen zijn om koppelingen te maken tussen de softwarepakketten.

3. Omschrijving Processen

Zorg dat je de processen in je bedrijf goed omschrijft, zodat je weet waar de knelpunten in je werkprocessen zijn. Zijn er ook werkprocessen die altijd nog handmatig gedaan worden? Denk erover na over je bepaalde dingen slimmer zou kunnen aanpakken.

4. Tijd & URen

Inventariseer een top van activiteiten waar jij het meeste tijd in stopt (en je team). Wat is echt arbeidsintensief? Hoeveel mensen heb je op de administratie zitten? Hoe communiceren jullie intern? En gaat dat altijd goed?

5. STip aan de horizon

Uiteindelijk moet in het plan een duidelijk einddoel omschreven worden. Dat punt aan de horizon waar jullie heen gaan met de digitalisering van jouw bedrijf. Zorg er ook voor dat erbij staat hoe je daar gaat komen, welke stakeholders daarbij nodig zijn… en vooral ook: hoeveel het gaat kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *